Skip to content

Lokalizacje ​

Funkcja Lokalizacje pozwala trzymać kilka miejsc w jednym projekcie, na przykład magazyn, biuro i parking należące do tego samego klienta. Każda lokalizacja to osobny projekt z własnym tłem (plan kondygnacji, obraz satelitarny lub puste tło), skalą, piętrami, kamerami, urządzeniami i układem diagramu sieci. Cennik, Simple report oraz diagram sieci obejmują wszystkie lokalizacje, dzięki czemu możesz przygotować jedną wycenę i jeden raport dla zadania wielooddziałowego.

Kiedy tego używać ​

  • Gdy jeden klient lub zamówienie obejmuje kilka budynków lub miejsc
  • Gdy miejsca wymagają różnych teł lub skal, na przykład obrazu satelitarnego dla terenu i planu piętra dla biura
  • Gdy chcesz mieć jedno zestawienie materiałowe i jeden raport dla wszystkich miejsc
  • Gdy w przeciwnym razie tworzył(a)byś i utrzymywał(a) kilka oddzielnych projektów dla tego samego zadania

TIP

Aby zamodelować kilka poziomów tego samego budynku, zamiast tego użyj Floors. Każda lokalizacja ma własny zestaw pięter.

Przycisk Lokalizacje ​

Przycisk Lokalizacje (ikona pinezki lokalizacji) znajduje się w dolnym środkowym pasku narzędzi, obok przycisków Floors i Layers. Najedź na niego, aby zobaczyć nazwę bieżącej lokalizacji. Przycisk ma wyróżniającą się obwódkę, gdy projekt ma więcej niż jedną lokalizację.

  • Kliknij przycisk, aby otworzyć menu podręczne z listą wszystkich lokalizacji w projekcie. Bieżąca lokalizacja jest podświetlona.
  • Wybierz lokalizację, klikając ją. Edytor przełączy się na tę lokalizację i pokaże jej tło, kamery i urządzenia.
  • Add Location na dole okienka rozpoczyna dodawanie nowej lokalizacji.
  • Manage Locations na dole okienka otwiera modal edycji lokalizacji.

Każdy projekt ma co najmniej jedną lokalizację. Projekty utworzone przed wprowadzeniem tej funkcji otwierają się jako pojedyncza lokalizacja o nazwie „Location 1”.

Dodawanie lokalizacji ​

Aby dodać nową lokalizację:

  1. Kliknij przycisk Lokalizacje w dolnym pasku narzędzi.
  2. Kliknij Add Location w okienku (lub w stopce okna modalnego Manage Locations).
  3. W oknie Add Location wybierz tło dla nowej lokalizacji, tak jak przy creating a project:
    • Upload file – plan piętra jako plik graficzny, PDF lub DXF
    • Satellite Image – obszar mapy satelitarnej
    • Empty background – puste płótno
  4. Ustaw skalę tła jak zwykle.

Nowa lokalizacja staje się bieżącą i otrzymuje nazwę domyślną (Location 2, Location 3 itd.). Możesz ją zmienić w Manage Locations.

Jeśli klikniesz Cancel podczas wybierania tła, żadna lokalizacja nie zostanie dodana, a edytor wróci do lokalizacji, nad którą pracowałeś(aś).

Zarządzanie lokalizacjami ​

Aby zmieniać nazwy, kolejność lub usuwać lokalizacje, kliknij Manage Locations w menu lokalizacji. Okno modalne wyświetla wszystkie lokalizacje w ich bieżącej kolejności, z podświetloną bieżącą lokalizacją. Dla każdej lokalizacji możesz:

  • Location name – Wprowadzić opisową nazwę (np. „Główny magazyn”, „Budynek biurowy”). Jeśli wyczyścisz nazwę, lokalizacja będzie wyświetlana z nazwą domyślną.
  • Move up / Move down – Zmienić kolejność lokalizacji. Kolejność jest używana w menu lokalizacji, na kartach diagramu sieci oraz w Simple report.
  • Delete location – Usunąć lokalizację (ikona kosza).

Zmiany są stosowane natychmiast. Kliknij Close, gdy skończysz.

Usuwanie lokalizacji ​

Aby usunąć lokalizację:

  1. Otwórz okno modalne Manage Locations.
  2. Kliknij przycisk usuwania (ikona kosza) przy lokalizacji, którą chcesz usunąć.
  3. Potwierdź usunięcie w oknie ostrzeżenia.

DANGER

Usunięcie lokalizacji trwale usuwa wszystko, co zostało w niej umieszczone:

  • Jej tło i skalę
  • Wszystkie jej piętra
  • Wszystkie kamery, urządzenia i połączenia
  • Wszystkie ściany, przeszkody, obrazy i inne obiekty
  • Jej układ diagramu sieci

Tej operacji nie można cofnąć.

Projekt musi zawsze mieć co najmniej jedną lokalizację, więc przycisk usuwania jest wyłączony, gdy pozostała tylko jedna. Jeśli usuniesz bieżącą lokalizację, edytor najpierw przełączy się na sąsiednią.

Co zawiera każda lokalizacja ​

Każda lokalizacja jest niezależna i przechowuje własne:

  • Tło (plan kondygnacji, obraz satelitarny lub puste tło) i skalę
  • Piętra, w tym nazwę parteru
  • Kamery, urządzenia i połączenia
  • Ściany, przeszkody, obrazy i inne obiekty
  • Układ diagramu sieci

Numeracja kamer i urządzeń jest również per lokalizacja, więc dwie lokalizacje mogą mieć kamerę o nazwie „Camera 1”. Raporty dodają nazwę lokalizacji wszędzie tam, gdzie mogłoby to być niejednoznaczne.

Następujące elementy są wspólne dla całego projektu:

  • Nazwa i ustawienia projektu
  • Dane cenowe
  • Ustawienia raportu i tablica tytułowa

Lokalizacje w pozostałych częściach aplikacji ​

  • Pricing – Pricing Module i zestawienie materiałowe uwzględniają kamery, urządzenia i kable ze wszystkich lokalizacji.
  • Simple report – Simple Report zawiera wszystkie lokalizacje w jednym dokumencie. Strony przeglądowe są oznaczone „Location · Floor”, strony szczegółów kamery mają wiersz Location, lista urządzeń ma kolumnę Location, a na każdą lokalizację przypada jedna strona planu sieci.
  • Network diagram – Network Plan pokazuje jedną kartę na lokalizację. Eksport diagramu eksportuje aktualnie wybraną kartę.
  • Shared projects – Gdy share a project, oglądający otrzymują selektor lokalizacji tylko do odczytu, aby mogli zobaczyć każdą lokalizację. Nie mogą dodawać, zmieniać nazw ani usuwać lokalizacji.
  • Other exports – Export to PDF/JPG, Export to DXF oraz Document Creator działają na bieżącej lokalizacji. Przełącz się na każdą lokalizację, aby ją wyeksportować.
  • Free plan limits – W planie Free limity kamer i urządzeń liczą elementy łącznie dla wszystkich lokalizacji, a nie per lokalizacja. Zobacz Free / Premium / Enterprise Versions.

Wskazówki ​

  • Używaj jasnych nazw dla swoich lokalizacji (np. „Magazyn – Północ”, „Centrala”), ponieważ pojawiają się one w Simple report i na kartach diagramu sieci
  • Ułóż lokalizacje w takiej kolejności, w jakiej chcesz je mieć w raporcie, zanim go wygenerujesz
  • Po przełączeniu na inną lokalizację edytor otwiera jej parter
  • Cofanie i ponawianie działają w obrębie bieżącej lokalizacji. Przełączenie na inną lokalizację czyści historię cofania
  • Przed usunięciem lokalizacji upewnij się, że nic, co w niej umieszczono, nie będzie już potrzebne
  • Dla kilku poziomów tego samego budynku dodaj piętra zamiast lokalizacji

Powiązane tematy ​